Prázdniny pro nás, 4. C a 4. L, skončily až v neděli 11. 9. 2022, neboť od čtvrtečního rána jsme pobývali v Praze a v jejím blízkém okolí.

RegioJet nás, světe div se, dopravil skoro bez zpoždění do naší metropole natěšené na nové zážitky, které měly odstartovat v 11.00 prohlídkou Stavovského divadla, ale my už jsme se do poutavého výkladu zaposlouchali v 10.40! Ostatně na celé naší pouti jsme měli štěstí na skvělé průvodce. Po ubytování jsme se vydali poznávat Pražský hrad a ani ten nás nezklamal. Dokonce nám byla nabídnuta úžasná podívaná, bylo nám dovoleno vstoupit do kaple sv. Václava, což se obvykle žákovským ani jiným skupinám neděje. Večer jsme se usadili, velcí nepohodlně, ve zlaté kapličce na představení režijního dua SKUTR Kytice.

V pátek ráno po snídani nás dva minibusy odvezly na Karlštejn, kde jsme obdivovali asi skvost nejvzácnější, a to kapli sv. Kříže. Pobyli jsme zde nejen ve společnosti císaře Karla IV., ale i s Mistrem Theodorikem. Po poledni jsme vstoupili do kraje Oty Pavla. Na jídlo jsme se zastavili U Rozvědčíka a řeka Berounka v Luhu pod Branovem nám naservírovala pramici, jíž jsme se jako za časů malého Oty, kdy tady převážel Prošek, nechali přepravit na druhý břeh do převoznického domku, kde nyní sídlí Pamětní síň autora Smrti krásných srnců.

Sobotu jsme trávili opět v Praze, a to dopoledne prohlídkami novorenesančního Národního divadla a kostela sv. Cyrila a Metoděje, v němž se nyní nachází pietní místo pro uctění památky těch, kteří se zapojili do atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Po obědě nás čekal silný duchovní zážitek ve vile sochaře Františka Bílka a večer nás překvapila Laterna magika netradičním zpracováním života a díla E. A. Poa.

Nedělní vyjížďka lodí po Vltavě za slunečného počasí příjemně uzavřela naše společné pražské i mimopražské potulování, na něž budeme rádi vzpomínat.

Mgr. Eva Jeništová, Mgr. Jana Pytlíková

Praha SPŠS Ostrava 2022 Praha SPŠS Ostrava 2022 Praha SPŠS Ostrava 2022 Praha SPŠS Ostrava 2022 Praha SPŠS Ostrava 2022 Praha SPŠS Ostrava 2022 Praha SPŠS Ostrava 2022 Praha SPŠS Ostrava 2022 Praha SPŠS Ostrava 2022 Praha SPŠS Ostrava 2022 Praha SPŠS Ostrava 2022 Praha SPŠS Ostrava 2022 Praha SPŠS Ostrava 2022